• Warzywa: duża dynia – 800g, marchewki – 120g, Por, 2 małe cebulki, czosnek, 1/3 selera
• Pół litra warzywnego bulionu
• Sól i pieprz, szczypta mielonego imbiru
• Pestki dyni
Dynię obierz i usuń z niej pestki. Marchew i selera obierz pokrój w kostkę, pora posiekaj w piórka a cebulę posiekać w drobną kostkę. Czosnek rozetrzyj z przyprawami. Wszystkie warzywa przełóż do większego garnka, dodaj czosnek i zalej je bulionem. Gotuj je na małym ogniu ok. 20-30 mint aż będą miękkie i zmiksuj na gładką masę aby powstał krem z dyni. Gotowe przelej na talerze, posyp uprażonymi pestkami lub pietruszką.
Dodatek korzennej przyprawy jaką jest imbir sprawi, że krem z dyni nabierze ciekawego aromatu i smaku. Dzięki odpowiednim substancjom w nim zawartym świetnie rozgrzeje nasz organizm, dlatego taki krem to dobra kolację w jesienny wieczór. Podobny przepis odnajdziesz na dietmap.pl/pl/przepisy/listaprzepisów/1637-krem-z-dyni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.