Wśród osób promujących zdrowy styl życia od dłuższego czasu coraz
popularniejsza staje się dieta bezglutenowa. Choć wbrew opinii wieli domowych
zwolenników życia fit nie jest to dieta odchudzająca to jej skutki mają
pozytywny wpływ na zdrowie. Trzeba jednak pamiętać, że dla wielu osób taka
forma odżywiania to przede wszystkim konieczność.
Dieta bezglutenowa, czyli jaka?
Pierwszą i zasadniczą kwestią, które trzeba zaznaczyć na początku rozważań o
diecie bezglutenowej to fakt, że nie jest to jadłospis łatwy w stosowaniu.
Wynika to faktu konieczności usunięcia z diety wielu produktów, które są
stosowane codziennie, a zawierają gluten oraz mieć wciąż zachowaną ostrożność
na te produkty, które mogą go posiadać w formie ukrytej. Pierwszą i
najważniejsza zasadą diety bezglutenowej jest z kolei to, że trzeba usunąć z
diety gluten, który jest szczególną formą białka. Do najważniejszych źródłem
tego składnika pokarmowego należy przede wszystkim pszenica, żyto, pszenżyto,
ale także orkisz oraz jęczmień. Trzeba także pamiętać, że również owies może
być w dużym stopniu zanieczyszczony glutenowymi zbożami i tym samym nie jest on
bezpiecznym zbożem. Zasadniczo należy uznać, że dieta bezglutenowa jest
wskazana dla osób, które cierpią na alergię na gluten lub też na schorzenie zwane
celiakią. Trzeba tu jednak wskazać, że są dwa różne problemy dotyczące tego
samego czyli nietolerancji pokarmowej. Powszechnym błędem jest jednak ich
łączenie w jeden typ schorzenia. Trzeba bowiem wskazać wyraźnie, że celiakia to
choroba, która nie jest alergią pokarmową a chorobą autoimmunologiczną.
Jednocześnie w obu przypadkach metodą leczenia jest eliminacja glutenu z diety.
Z tym, że celiakia determinuje do stosowania tej diety przez całe życie
natomiast w przypadku alergii z czasem możliwe jest stopniowe zwiększanie
obecności tego biała w diecie. Co jeść?
Stosując dietę bezglutenową należy zwrócić uwagę na produkty, do wytworzenia których wykorzystano mąkę kukurydzianą, ryżową, sojową lub też z prosa albo gryki lub komosy ryżowej. Są to bowiem rośliny, które po prostu nie zawierają glutenu. Trzeba przy tym pamiętać, że zboża glutenowe także można spożywać, z tym że muszą być one specjalnie przygotowane. Jadłospis diery bezglutenowej podobny jak ten dietmap.pl/pl/diety/dieta-bezglutenowa-dietmap może być także bogaty w kaszę jaglaną, orzechy, soczewicę, ciecierzycę, sezam oraz siemię lniane czy ziarna słonecznika. Chcąc zachować pewność co do tego, że dany produkt nie posiada w składzie glutenu, należy kupować takie, które posiadają oznaczenie w postaci przekreślonego kłosa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.