Składniki:
·
Ziemniaki – 1 kg
·
Mięso mielone np. wołowina – 500g
·
Bakłażan – 2 średnie sztuki
·
120g cebuli
·
Czosnek – 2 ząbki
·
150 ml pomidorów w puszce
·
Oregano, cynamon, pietruszka, chill
·
Sól, pieprz
Musaka przepis na przygotowanie:
Bakłażana pokrój w plastry i obficie posyp solą. Odstaw na pół godziny a w
tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je na talarki.
Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj czosnek i mięso mielone. Przysmaż, dodaj
pomidory i podgotuj kilka minut.
Bakłażana odsącz z wody i podsmaż na oliwie do zarumienienia.
Naczynie żaroodporne kolejno wykładaj ziemniakami, bakłażanem i mięsem mielonym.
Zapiekaj w temp. 180 st przez ok. 40 minut .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.