wtorek, 12 lipca 2016

Przepis na grecką musakę



Składniki:

·         Ziemniaki – 1 kg
·         Mięso mielone np. wołowina – 500g
·         Bakłażan – 2 średnie sztuki
·         120g cebuli
·         Czosnek – 2 ząbki
·         150 ml pomidorów w puszce
·         Oregano, cynamon, pietruszka, chill
·         Sól, pieprz

Musaka przepis na przygotowanie:
Bakłażana pokrój w plastry i obficie posyp solą. Odstaw na pół godziny a w tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je na talarki.
Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj czosnek i mięso mielone. Przysmaż, dodaj pomidory i podgotuj kilka minut.
Bakłażana odsącz z wody i podsmaż na oliwie do zarumienienia.
Naczynie żaroodporne kolejno wykładaj ziemniakami, bakłażanem i mięsem mielonym. Zapiekaj w temp. 180 st przez ok. 40 minut .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.